Phantom 4

Binnen of buiten vliegen maakt een groot verschil uit. Ook de hoogte van het gewicht van de drone, als je buiten wilt gaan vliegen. Wat moet je als school regelen om verantwoord te vliegen?

Drones worden steeds meer in het onderwijs ingezet. Omdat drones luchtvaarttoestellen zijn, vallen deze onder de Luchtvaartwet in Nederland. Zodra een drone buiten in open contact met de lucht staat, heb je dus te maken met wettelijke verplichtingen.

Scholen vallen beroepsmatig gebruik. Als organisatie hoeven zij geen vergunning aan te vragen. Wel moet elk toestel worden aangemeld bij het nationale Luchtvaartregister. De drone krijgt een uniek PH (Pilot Holland) nummer. Afhankelijk van het gewicht van de drone moet er een Bewijs van Luchtwaardigheid of ontheffing daarvoor worden aangevraagd. In het eerste geval betekent dit een technische keuring met kosten vanaf 2000 euro. De ontheffing is gratis en geld voor drones die niet meer dan 4 kilogram aan startgewicht (inclusief payload) hebben. Verder heeft de gezagvoerder van de drone een vliegbewijs of ontheffing nodig. Bij micro drones (die minder dan één kilogram wegen) kun je de ontheffing direct aanvragen. Bij mini drones (> 1 en max. 4 kilogram startgewicht) moet je eerst een landelijk theorie examen afleggen. Zwaardere drones vereisen een speciale opleiding.

Binnen vliegen is voor scholen die leerlingen met drones willen laten kennismaken en zeer lichte, kleine race drones in elkaar laten zetten de beste optie. Natuurlijk lonkt de buitenwereld. De vraag is of je in de directe omgeving van school mag vliegen. Dat moet je van te voren weten.

Tijdens de Onderwijsconferentie Drones 2019 op 7 november a.s. kun je in de workshoprondes (vanaf 14.00 u.) advies over ROC en ROC-light krijgen, interessante toestellen, praktische tips rondom vliegen en een demo met drones verwachten.