Nog lang niet alle scholen in Nederland gebruiken drones in hun onderwijs. Er zijn dan ook een aantal serieuze drempels. Maar in deze blog gaan we ze proberen weg te nemen!

Een top drie van drempels om niet met drones aan de slag te gaan:

  1. De regels
  2. De kosten
  3. Toepassingen

Laten we beginnen met de regels. Je mag inderdaad als school niet zo maar buiten vliegen met drones. Maar waarom start je niet met kleine drones in de gymzaal of kantine? Drones kun je kant-en-klaar kopen of door leerlingen laten bouwen, bijvoorbeeld met dit pakket.

Wil je buiten vliegen? Dan is dat een drempel, die je over moet gaan. Gebruik deze checklist. Ligt de school in een no-fly zone? Zorg dat je onder ROC-light kunt vliegen en doe dat in de vorm van een excursie met de klas.

Drones heb je in verschillende prijsklassen. De goedkoopste drone kost ongeveer 20 euro. Start eens met de Eachine E010 om te leren vliegen. De Ryze Tello is programmeerbaar (met Scratch en in de talen Phyton en Swift). Tip: Kies voor de Edu versie. Wil je een professionele drone voor een niet te hoge prijs? Dan is een DJI Mavic Air aan te raden, die inmiddels goedkoper is geworden.

Zo`n (duurdere) drone, wat kun je ermee? Naast video opnames in 4K en foto's van meer dan tien mexapixels kun je apps gebruiken voor bijvoorbeeld gewasinspectie en 3D mapping. Een app als Drone Deploy laat je een vliegroute instellen, die de drone automatisch zal volgen.

Een geavanceerde drone kost te veel geld? Drones kunnen inderdaad heel duur zijn, maar je kunt nog steeds een slimme keuze maken. Bijvoorbeeld de DJI Mavic 2 Enterprise Dual. Deze compacte drone heeft zowel een film- als een thermische camera. De laatstgenoemde sensor is interessant voor inspecties van objecten en gewas.

De Onderwijsconferentie Drones op 7 november 2019 is tot slot een manier om de drempel tot gebruik van drones te verlagen. Na een volle dag keynotes en workshops heb je alle informatie opgedaan om aan de slag te kunnen gaan.