In 2019 veranderen drone regels in de Europese Unie. Afgelopen week zijn er nieuwe technische eisen bekend gemaakt door de Europese Commissie. Deze zullen medio 2020 in werking treden.

Aanleiding voor deze wijziging is dat het gemakkelijker moet worden om drone eigenaren te identificeren. Er komen steeds meer drones in het luchtruim. Kansen op een incident of ongeluk nemen hierdoor toe. Ook het kunnen weren van drones in de buurt van bijvoorbeeld vliegvelden is een reden. Dit wordt geïmplementeerd in software, door middel van geofencing.

Drones zullen straks verplicht worden uitgerust met een identificatienummer. Er komt een algemene beperking van de vlieghoogte (120 meter) en geofencing zal overal worden ingevoerd.

Voor consumenten is de website Veilig vliegen relevant met de actuele regels. Beroepsmatige vliegers, waaronder scholen, kunnen deze checklist van Drone Class gebruiken.

Bij het opstellen van dit nieuwe beleid kijkt men naar de mate van risico's. Gewicht van de drone is een factor die meetelt. Een lichtere drone kan bijvoorbeeld minder schade veroorzaken, dan een zware drone. Ook de aard van de operatie is essentieel. Vliegen over het platteland is minder risicovol dan vliegen boven bebouwing.

Tijdens de Onderwijsconferentie Drones op 7 november 2019 hoor je meer over de veranderende wet- en regelgeving in de keynote van Wiebe de Jager (Dronewatch).