Onderzoek drones

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona zijn technologie aan het ontwikkelen om drones te besturen met hun gedachten. Zonder afleiding en focus op het vliegen lukt dit al behoorlijk.

Een testpiloot bestuurt een zwerm van drie drones met behulp van elektro-encefalografie (eeg). Dit is een methode om elektrische activiteit van de hersenen te meten, door middel van elektroden, die op de hoofdhuid van de testpiloot zijn geplakt. De hersensignalen worden gedecodeerd naar variabelen voor de besturing van de zwerm. De testpiloot corrigeert de hoogte van de drones via een joystick.

Het onderzoeksteam wil de kloof tussen mensen en robots verkleinen. Het voelt raar dat een mens meerdere robots tegelijk kan besturen door middel van eigen gedachten. Toch gaat dit werkelijkheid worden volgens professor Panagiotis Artemiadis. Hij verwacht dat toepassingen binnen vijf tot tien jaar mogelijk zijn. Denk aan gebruik bij bijvoorbeeld medische hulp, reddingsoperaties of het onderzoeken van onbekende gebieden.

Het onderzoek is inspiratie voor het affiche van de Onderwijsconferentie Drones. Wordt dit de toekomst? Tijdens de keynotes op 7 november 2019 komen deze en andere nieuwe ontwikkelingen voorbij.