In de wereld van de luchtvaart zit veel vakjargon. Laat je daardoor niet afschrikken! Een aantal belangrijke termen en afkortingen leggen wij alvast uit. De rest komt aan bod tijdens de Onderwijsconferentie Drones 2019 op 7 november a.s.

RPAS
Voor drones is er een Engelse term. De officiële afkorting is Remotely Piloted Aircraft System. Een onbemand, op afstand bestuurbaar luchtvaartuig.

ROC
Hiermee wordt geen mbo school (regionaal opleidingscentrum) bedoeld, maar een RPAS Operator Certificate. Een vergunning voor een rechtspersoon om te mogen vliegen met drones.

RPA-L
Dit is een vliegbewijs voor beroepsmatig gebruik van drones. Alleen met een startgewicht zwaarder dan vier kilogram. De afkorting staat voor Remotely Piloted Aircraft License.

ROC-light
Dit is de ontheffing voor ROC, bedoeld om het beroepsmatig gebruik van drones voor meer bedrijven mogelijk te maken. Het is geldig voor drones met een startgewicht van vier kilogram of lichter.

CTR
Een gebied met gecontroleerd luchtruim om een plaatselijk vliegveld te beschermen. Met ROC-light mag je hier nooit vliegen. Met ROC mag je om toestemming vragen bij de lokale luchtverkeersleiding.

AIP
De Aeronautical Information Publication is de nationale luchtvaartgids. Hier vind je een overzicht van alle regels, vliegvelden, faciliteiten en bijzonderheden.

Duik verder in de wereld van de drones. Bijvoorbeeld via een ROC-light theorie opleiding. Door te kiezen voor Online Leren in combinatie met deze conferentie kun je twee vliegen in één klap slaan.